Amateur Musical Awards

evenement

De Amateur Musical Awards (AMA's) zijn voor het eerst uitgereikt op 24 maart 2014 tijdens het Amateur Musical Awards Gala in de grote zaal van het DeLaMar Theater in Amsterdam. De eerste editie was gelijk een groot succes, zowel bij pers en publiek als bij deelnemers en betrokkenen.

Wegens het grote succes van het debuut in 2014 zal op 24 oktober 2016 de tweede editie van het Amateur Musical Awards Gala plaatsvinden, wederom in het DeLaMar. Alle amateur-musicalproducties die in het theaterseizoen 2015-2016 worden opgevoerd, kunnen worden aangemeld voor de Amateur Musical Awards 2016. Na een onafhankelijke voorselectie bepaalt de professionele vakjury met bekende namen de uiteindelijke winnaars.

Feiten & cijfers over de eerste editie van de AMA's:

 • 69 aangemelde musicalproducties door gezelschappen uit 11 provincies
 • 25 genomineerde producties in 11 categorieën
 • 950 zitplaatsen in de zaal waarvan 725 in de vrije verkoop 
 • alle kaarten binnen 1 week uitverkocht 
 • 250 performers op het podium, ondersteund door een 13-koppig live-orkest
 • ruim 35 man techniek en ondersteuning 
 • 3 uur durende live-uitzending op AT5, RTV NH en YouTube


Betrokken bedrijven en personen t.a.v. de eerste editie:

 • venue-sponsor: DeLaMar Theater, Amsterdam 
 • overige sponsoren: o.a. MediaLab, United, Boom+Verweij, Royal Promotions
 • subsidieverstrekkers: Fonds voor Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds
 • vakjury: Jacques d’Ancona, Marianne van Wijnkoop, Cocky van Huijkelom, Anouk van Nes, Daniël Cohen, John ter Riet 
 • presentator: Erik Brey (theatergroep Purper) 
 • uitreikers: o.a. Pia Douwes, Stanley Burleson, Jon van Eerd, Karin Bloemen, André van Duin, Mariska van Kolck, Frits Sissing, Jacques d’Ancona
 • comité van aanbeveling: André van Duin, Karin Bloemen, Gerrit Zalm

Initiatief
De Amateur Musical Awards zijn een initiatief van Bernd Duenk en Guido van Gend. Zij zijn in 2013 gestart met de organisatie van het eerste gala. Hun belangrijkste beweegredenen: het zichtbaar maken van de amateurmusicalwereld (die groter is dan men denkt) en het aanmoedigen van talent.

Alle 69 aangemelde musicalproducties werden allereerst beoordeeld door de nominatiecommissie, waarna de vakjury zich boog over de genomineerden. Hiermee is voor het eerst de diversiteit en de kwaliteit van het amateurmusicallandschap in kaart gebracht. Om dit goed voor het voetlicht te brengen heeft men tijdens het gala zo veel mogelijk genomineerden live op de planken in actie laten komen.

Grote belangstelling
Het evenement kan rekenen op brede steun van de vele amateurmusicalgezelschappen en verenigingen die ons land rijk is en weet zich daarnaast gesteund door de professionele musicalwereld. De populariteit van het gala en het hele concept van de AMA's is mede aangewakkerd door de deelname en betrokkenheid van vele professionele acteurs en artiesten.

Dit wordt bevestigd door de belangstelling van diverse media. Zo is de eerste editie al gelijk live uitgezonden door AT5 en RTV NH en konden meer dan 5.000 kijkers de uitzending volgen via YouTube. Daarnaast was de landelijke pers goed vertegenwoordigd en werd onder meer in SBS Shownieuws uitgebreid verslag gedaan vanaf de rode loper.

2015-2016
Vanwege het grote succes van de eerste editie in 2014, is vanuit de organisatie de volgende doelstelling voor de toekomst vastgesteld: doorgaan op de ingeslagen weg en het succes verder uitbouwen. Een bredere naamsbekendheid en meer erkenning vanuit het grote publiek voor de kwaliteit van amateurmusicals is daarin één van de belangrijkste peilers. Daarnaast is een verdere professionalisering van de productie van het gala gewenst, zodat de afhankelijkheid van vrijwilligers kan worden beperkt. Daarvoor zijn aanvullende middelen nodig.

Sponsoring
Voor de volgende editie(s) van het Amateur Musical Awards Gala worden (hoofd)sponsoren gezocht. Er is een aantrekkelijk sponsorpakket samengesteld met de mogelijkheid voor gerichte advertenties en advertorials, give-aways, VIP-arrangementen en nog veel meer. Informeer naar de specificaties!

Op maandag 24 oktober a.s. vindt het tweede Amateur Musical Awards Gala plaats in het DeLaMar Theater.

EGOcompany_Amateur-Musical-Awards-logobanner.jpg

EEN GREEP UIT DE GENOMINEERDEN IN 2014

ALLE WINNAARS VAN DE AMATEUR MUSICAL AWARDS 2014

COMPILATIE AMATEUR MUSICAL AWARDS GALA 2014

Heeft u interesse om u te verbinden aan de Amateur Musical Awards, middels sponsoring?
Vul dan het contactformulier in, zodat wij u gericht kunnen informeren over de mogelijkheden.


Meer over de Amateur Musical Awards

Laatste nieuws (algemeen)