VICTORIA KOBLENKO 'GEFILEERD' DOOR JASPER SUYK

Fotograaf Jasper Suyk heeft onlangs een bijzondere fotoshoot gedaan met Victoria Koblenko. Vandaag is de foto gepubliceerd, met het achterliggende verhaal als spraakmakend element. Lees hier waarom de "Joseph Goebbels van Oekraïne" zich liet fileren door Jasper Suyk...

Victoria Koblenko: “Er is iets wat me al geruime tijd ernstig zorgen baart. Hoe sociale media steeds meer een podium worden voor asociaal gedrag. Hoe mensen anoniem seksistische, racistische en discriminerende uitingen doen. Straffeloos (op Linda de Mol na, die hate-tweets voorleest), schijnheilig en gewetenloos schermen mensen met de vrijheid van meningsuiting zonder zich rekenschap te geven van het feit dat dat we in Nederland alles mogen zeggen niet gelijk staat aan de fatsoensnorm waarbij je alles hoeft te zeggen.

Een hoop mensen was het niet met me eens in de aanloop naar het referendum en dat moet kunnen. Maar nog niet eerder heb ik zoveel door haat gedreven berichten gelezen. Het onschuldige doch denigrerende ‘lieverd’ en ‘pop’ maakten plaats voor ontelbare variaties van hoer. Kuthoer, nazihoer, pijphoer, hoer van de duivel. Domme hoer werd een categorie op zich. Mijn IQ zou gelijk zijn aan dat van een veldmuis, mijn intellect aan een krop sla en mijn talent gelijk aan een slipje. Ik was de Joseph Goebbels van Oekraïne en deze varkenssnuit moest vooral oprotten, optiefen, wegwezen, opzouten naar mijn ‘eigen’ land, al dan niet met een oprotpremie.

Ik heb nog nooit zoveel mensen moeten blocken. Maar mensen vonden hun recht op ‘alles mogen zeggen’ zo heilig dat ze terug bleven komen onder een andere naam/profiel om hun recht af te dwingen. Schaamteloos.

Toen Jasper Suyk deze impact wilde vertalen naar een beeld, werd al snel duidelijk dat we wilden werken met een onaantastbare buitenkant die ‘levend’ wordt wanneer de onzichtbare, anonieme ‘gast’ er een stuk vlees van snijdt. Niet om te eten, maar puur om te verminken.”


Jasper Suyk: “Naar mijn mening ziet iedereen Victoria altijd een beetje als een glamour-persoon. Ikzelf had dat ook wel, als ik eerlijk ben. Maar nadat ik een keer met haar had gezeten om te kijken of we samen iets moois konden maken, ondervond ik dat dat totaal niet het geval was. Ik leerde haar kennen als een heel leuk en open persoon, met onwijs veel wijsheid en persoonlijkheid. Toen ik van haar hoorde op welke manier ze soms online wordt aangesproken (lees: verwenst en uitgescholden), bedacht ik het concept van de foto ‘Gefileerd’. Het vertelt dat de buitenkant er misschien glamorous uitziet, maar dat er aan de binnenkant nog zoveel meer te zien is.

Victoria is ook maar een mens van vlees en bloed, en ook bij haar komen scheldwoorden naar boven. Ik vind de vrijheid van meningsuiting erg belangrijk en een fijn voorrecht, alleen vind ik niet dat we dit voorrecht moeten uitbuiten door onzinnige (op niks gebaseerde) scheldende teksten te plaatsen.”

"GEFILEERD" © 2016 Jasper Suyk Photography