Tommie Christiaan

zanger, acteur

Tommie was de afgelopen jaren veelal te zien in musicals, waaronder Zorro, Grease, HAIR en On Your Feet!. In 2017 zong hij de sterren van de hemel in Beste Zangers en in 2018 speelde Tommie de rol van Jezus in het livespektakel The Passion. Tegelijkertijd is zijn debuut-EP uitgekomen en tot mei 2019 reisde hij door heel Nederland met zijn eigen theatertour In Een Ander Licht.

Sinds het laatste seizoen van ‘Beste Zangers’ is heel Nederland het erover eens: Tommie Christiaan is een begenadigd zanger. Dat had hij al bewezen in zijn vele musicalrollen, maar nu deed hij het op eigen titel. Elke week liet hij zowel de kijker als zijn medekandidaten versteld staan van zijn zangkunsten. Na dat succes is het nu tijd om door te pakken en meer te doen met zijn eigen muziek. Een overtuigend voorproefje was zijn eerste single ‘Alles Wat Ik Voor Me Zag’, die in 2017 uitkwam.

Het artiestenvak werd hem bijna letterlijk met de paplepel ingegoten: Tommie groeide zo’n beetje op in de dansschool van zijn moeder, waar hij als dreumes al tussen de tutu’s door rende. Door zijn opa die dirigent was, groeide hij op met klassieke muziek, via zijn tante Suzanne Venneker (Vulcano, Mrs. Einstein) ook met popmuziek. Tommie speelde in school- en amateurmusicals, volgde dans-, muziek- en zanglessen. Door artiesten als Usher en Justin Timberlake werd hij geïnspireerd in het combineren van zang en dans. Toch bleef het bij een hobby, want later zou hij piloot worden!

Totdat iemand de inmiddels 17-jarige Tommie aanraadde om eens te gaan kijken op een open dag van de Lucia Marthas Academie. “Daar zag ik mensen die intens bezig waren met zang en dans”, herinnert Tommie zich. “Het zweet vloog in de rondte en bij mij viel het kwartje. Dít moest ik gaan doen!” Hij deed auditie, werd aangenomen en doorliep de opleiding, waar hij zich ontwikkelde tot allround entertainer.

Na optredens als danser in grote shows en televisieprogramma’s en een hoofdrol in de film ‘Afblijven’ bouwde Tommie een flink cv aan musicalwerk op. Tijdens de televisiezoektocht naar het personage Joseph voor de gelijknamige musical werd hij ‘weggekaapt’ voor een hoofdrol in ‘High School Musical’. Daarna won hij in een soortgelijke talentenjacht de hoofdrol in ‘Zorro’ en speelde daarnaast in producties als ‘Love Me Tender’, ‘The Little Mermaid’, ‘Grease’, ‘Hair’ en in ‘On Your Feet!’. Daarnaast kreeg Tommie in 2018 ook de rol van Jezus in het livespektakel ‘The Passion’.

Zijn eerste, voorzichtige stappen op het puur muzikale vlak zette Tommie enkele jaren geleden. “Een solocarrière zat altijd al in mijn achterhoofd, maar concrete plannen had ik nooit. Tot mijn destijds nieuwe management het idee opperde. Opeens viel alles samen.” Nadat hij een optreden zag van gitarist Nigel Schat, stapte Tommie op hem af. Het klikte, de twee besloten een duo te vormen en begonnen samen kleinschalige optredens te doen. ‘Ik Mis Je’, de zelfgeschreven single van Tommie & Nigel, kwam in de zomer van 2016 uit.

Een keerpunt in Tommies carrière kwam toen hij te zien was in het tv-programma ‘Beste Zangers’. Daar deed hij de monden van het publiek én zijn mede-kandidaten openvallen met fantastische vertolkingen van onder meer ‘Caruso’ in vloeiend Italiaans, ‘A Sama De’ in een Surinaams dialect en ‘Barcelona’, een weergaloos duet met Tania Kross. “Het effect van het programma was ongelooflijk”, vertelt hij. “Bij elke uitzending ontploften mijn telefoon en social media met enthousiaste berichten.” Het duet met Tania belandde op nummer 1 in iTunes en de views op YouTube gingen door het dak. Tommie Christiaan, de zanger, had zichzelf op de kaart gezet.

Op zijn EP ‘Zoveel Liefde’ laat hij horen dat hij ook met eigen nummers uit de voeten kan. Was de single ‘Alles Wat Ik Voor Me Zag’ nog een groovy nummer waarbij Tommie in de videoclip ook zijn danskunsten kon vertonen, de rest van zijn liedjes variëren van een ballad tot uptempo nummers. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze behandelen dat universele thema, de liefde.

De tekst van ‘In Een Ander Licht’ schreef Tommie grotendeels alleen, op muziek van Sebastiaan Brouwer. Het nummer gaat over degenen om je heen waar je van houdt, maar die niet zo goed van zichzelf kunnen houden. ‘Jij Weet Niet Half’, de tweede single van de EP die werd geschreven door Karel Schepers en produceerd door Future Presidents, behandelt het gegeven dat je geliefde het uitmaakt terwijl je zelf weet dat je het beste voor diegene bent. In zowel ‘Raak Me Aan’ als ‘Zoveel Liefde’ bezingt Tommie dat jubelende gevoel wat je hebt als je ontzettend verliefd op iemand bent en bijna wordt overspoeld door emoties.

‘Echo’, dat voortkwam uit een samenwerking met gitarist Nigel Schat en tekstschrijver Koen Thomassen, gaat over het kwijtraken van een geliefde. “Over hoe herinneringen aan iemand dan nog naklinken in je hoofd én je hart”, aldus een poëtische Tommie. De meeste nummers op de EP ‘Zoveel Liefde’ nam hij op met Sebastiaan Brouwer en Marcel van Daalhuizen van zijn label MBass Records en het producersteam Joost Jellema en Jeroen Rombouts, ook bekend van zijn Beste Zangers-collega Kenny B.

Met zijn Nederlandstalige muziek wil Tommie het gat vullen tussen aan de ene kant de volkszangers en aan de andere livebands. “Ik denk dat ik binnen de Nederlandstalige popmuziek iets kan brengen dat er nog niet is. Een combinatie van een ‘on-Nederlandse’ productie en een complete show, met zang en dans.”

TOMMIE CHRISTIAAN - JIJ WEET NIET HALF (2018)

Heeft u interesse in Tommie Christiaan, bijvoorbeeld voor een optreden (met of zonder gitarist)?
Vul dan het contactformulier in, zodat wij u gericht kunnen informeren over de mogelijkheden.


Meer over Tommie Christiaan

Laatste nieuws over Tommie Christiaan